Hristiyan terörünün görgü tanıkları katliam anlarını anlattı

Yeni Zelanda'da, Christchurch kentinde iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıların görgü tanıkları, yaşadıkları dehşet anlarını anlattı.

Hristiyan terörünün görgü tanıkları katliam anlarını anlattı

Advert

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasının Hagley Park bölgesindeki Nur Camisi içerisine Hristiyan teröristlerce ateş açılmış, saldırıda onlarca kişi şehid olurken, 20'si ağır 48 kişi de yaralandı.

Camiye saldıran teröristin, caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başladığını, cami girişindeki bir kişiyi şehid ettikten sonra içeri girerek Müslümanları bir bir vurduğunu ifade eden görgü tanıkları, teröristin özel bir amaç uğruna katliamı gerçekleştirdiğine dikkat çektiler.

Saldırının 13.40 civarında imamın hutbe verdiği saate denk getirildiğini söyleyen görgü tanıkları, saldırı sırasında polisleri aradıklarını ifade ettiler.

Saldırının Cuma namazına denk getirildiğini söyleyen görgü tanığı Mohamed Jama, "Saat 13:40 civarındaydı. Saldırgan bahçe kapısından girdi, bir kişiyi geçti. Bir kişiyi de vurdu. Kaskı ve gözlükleri vardı. Askeri bir kıyafeti ve makineli silahı vardı. Yanımdan geçti, 'Hey ne yapıyorsun' dedim. Benimle konuşmadı. Bana uzun uzun baktı. Sonra da etrafa ateş etmeye başladı. Ben kaçtım, sonra içeri girdi camideki Müslümanları bir bir vurdu. Kimi şehid oldu kimi de yaralandı." dedi.

"Bazılarının kanlar içinde olduğunu, bazılarının topalladığını gördüm"

Bazılarının vurulduğunu gördükten sonra durumun ciddiyetini anladığını söyleyen Farid Ahmed, "Her şey ana odada başlamış olmalı. Çünkü saldırganın koridordan gelmiş olması gerek. Ben odada oturuyordum. Kimin vurduğunu görmedim ama bazı insanların kaçtığını, bazılarının kanlar içinde olduğunu, bazılarının topalladığını gördüm. İşte o zaman durumun ciddiyetini anladım." ifadelerini kullandı.

"Saldırı bittikten sonra camiden en son ben çıktım"

Saldırganın özel bir amaçla saldırdığını söyleyen diğer bir görgü tanığı Ramazan Ali, "İmam, cuma vakti hutbe veriyordu. Saat 13:42 gibiydi ve ateş açıldı. Saldırgan içeri girdi. Özel bir amaçla vuruyordu. Ben onu görmedim çünkü yere eğilip sıranın altına saklanmıştım. Başımı kaldırırsam vurulurum diye düşündüm. Hayatta kalmayı diledim. Saldırı bittikten sonra camiden en son ben çıktım. Kapıda çok sayıda cansız beden vardı." dedi.

Diğer bir görgü tanığı da katliam anında orada yaşadıklarını anlatarak, "Saat 13:45 civarıydı. Durdum bir silah sesi duydum. Sonra ikincisini ve kaçtım. Çok sayıda insan yerde oturuyordu. Silahlı kişi, kapının oradaydı. Caminin arkasına koştum ve polisi aradım. Uzun sürse de onlara ulaştım. Sonra duvara tırmanıp caminin dışına atladım. Bir evin arkasında oturdum. Telefonda polisle konuşuyordum. Sorular sordular, ben de yanıtladım. Onlara buraya gelmelerini söyledim. Çok sayıda şehid ve yaralı vardı." şeklinde konuştu.

Saldırıdan kurtulanlardan bir diğer görgü tanığı tekerlekli iskemledeki Farid Ahmed, kendisi gibi cuma namazına giden eşinin hayatta olup olmadığını hâlâ bilmediğini söyleyerek, "Birisinin koridordan benim bulunduğum odaya doğru kaçmaya çalıştığını gördüm. O sırada sırtından vuruldu ve şehid oldu. Yerlerde yüzlerce mermi kovanı vardı." dedi.

Nur Camii saldırısından kısa bir süre sonra yine aynı kentteki Linwood camiine saldırı düzenlenmiş, burada da katliamdan sağ kalanlar, silahlı teröristin başında siyah bir kaskı ile geldiğini ve katliamı gerçekleştirdiğini anlattılar.

Teröristin, 100’e yakın kişinin namaz kıldığı camide insanların üzerine ateş açtığını söyleyen görgü tanıkları, teröristin ateş ederken bir şeyler bağırdığını da anlattılar. (Ramazan Casuk-İLKHA)

Advert

Paylaş: