Eğitim alanında faaliyet gösteren esnaf iflasın eşiğinde

Elâzığ'da kırtasiyeci, servis şoförleri ve kantinciler, depremden sonra çok büyük zararlar gördüklerini, pandemi süreciyle birlikte iflasla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdiler.

Eğitim alanında faaliyet gösteren esnaf iflasın eşiğinde

Advert

Elâzığ'da yaşanan 6,8'lik depremle birlikte eğitime ara verilmiş, depremden sonra okulların açılmasının üzerinden 10 gün geçtikten sonra bu kez pandemi nedeniyle okullar kapanmıştı. Bu süreçte yaşadıkları sıkıntıları anlatan esnaf, pandemiden en çok etkilenen sektörün eğitime bağlı hizmet sektörü olduğuna dikkat çektiler.

 

 

Kırtasiye sahibi Mustafa Batı, uzaktan eğitim ile birlikte işlerin durma noktasına geldiğini belirtti.

 

Batı, "12 ay boyunca eylül ayını bekliyoruz. Aslında birçok esnafımız, birçok kırtasiyeci arkadaşınız tüm masraflarını eylül ayında çıkarıyor. Bütün ödemelerini o aya erteliyor. Dolayısıyla bu aylarda ülkemizde virüsün tavan yapması, okulların açılmaması çok ciddi manada etkiledi. Bu sıkıntı bizim ya da sektör mensubu arkadaşlarımızın bir aylık sıkıntısı değil. Bu sıkıntı birkaç yıla da yayılabilir." dedi.

 

Eğitim alanında faaliyet gösteren esnaf iflasın eşiğinde

 

"Okulların açılmayacağı geç ilan edilince raflara doldurduğumuz ürünler elimizde kaldı"

 

Eylül ayına bir hafta kala okulların açılmayacağının söylenmesinin kendilerini büyük zarara uğrattığını dile getiren Batı, "Buradaki en büyük sıkıntı, sektör mensubu arkadaşlarımızın ve bizim okul açılacakmış gibi hazırlık yapmamızdı. Okulların açılmayacağı, okulların açılmasına çok kısa bir süre kala belli oldu. Tabi bu sürede insanlar raflarına mal doldurdu ve ürün aldılar. Bir yanda da açılmayacak denmesi çok ciddi manada sıkıntıya sebep oldu." ifadelerini kullandı.

 

Eğitim alanında faaliyet gösteren esnaf iflasın eşiğinde

 

"Maddi durumu iyi olanlar bile mağdur oldular"

 

Elâzığ Şoförler Oda Başkanı Şevket Toraman, pandemi sürecinde en büyük mağduriyeti yaşayan sektörlerden birinin de okul servisleri olduğunu dile getirdi.

 

Toraman, "Tabii ki en büyük mağduriyeti okul servisi hizmeti veren esnaf yaşadı. 24 Ocak'taki depremden sonra 10 gün okullarımız açıldı. Bu 10 günlük süreden sonra herhangi bir çalışmamız olmadı. 21 Eylül'de okullar açılsa dahi okulların açılması herhangi bir boşluğu doldurmadı. Bunun sebebi bugün gerek devlet okullarının gerekse özel okulların önüne de özel araçtan geçilmiyor. 400 tane aracımız varken sadece 150 tane servisçi arkadaşımız hizmet veriyor. Bunun yanında bir sürü rehber personelimiz vardı ancak şu anda öğrenci olmamasından dolayı rehber personele ihtiyaç kalmadı. Yani şu anda maddi durumu iyi olanlar bile mağdur oldular." dedi.

 

Toraman, kullandıkları faizsiz kredi ödemelerinin 1 yıl ertelenmesini talep ettiklerini dile getirdi.

 

Eğitim alanında faaliyet gösteren esnaf iflasın eşiğinde

 

"Önceden beş kişinin çalıştığı yerde şu anda bir kişi çalışıyor"

 

Bakkallar Odası Başkanı Cebrail Top, yaşanılan durumdan kantincilerin çok zarar gördüğünü söyledi.

 

Top, "Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor, ilimiz haliyle daha da zor bir süreçten geçiyor. 24 Ocak'ta ilimizde 6,8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Özellikle kantinciler, deprem ve pandemi sürecinden en fazla etkilenen esnafımız oldu." dedi.

 

Kantin işiyle ilgilenen esnafın geçen yıllara oranla işlerinde çok büyük bir düşüş yaşandığını belirten Top, "Şu anda yaptığımız cirolarımız çok düşük. Önceden bir kantinde 5 kişi çalışıyordu, şimdi sadece bir kişi gidiyor. Bunun bir de aracısı, pazarlamacısı, mal getireni, simitçisi ve ekmekçisi var." dedi.

 

"Esnafa ayrı bir paket uygulanmasını istiyoruz"

 

Bu süreçte vergilerin, SSK ve BAĞ-KUR primlerinin kendilerinden alınmamasını talep eden Cebrail Top, "Personel giderlerimizi şu anda çıkaramıyoruz. Bu konuda biz devletimizden çok ciddi destekler istiyoruz. Özellikle esnafımız faizsiz kredi kullandı ama işler açılmadığı için bir yıldan beri bu kredileri ödeyemediler. Şu anda faizsiz kullandığımız krediler faizliye döndü, çünkü yatıramıyorlar, insanlar iş yapamadılar. Bununla ilgili biz belediye başkanımızla, milletvekillerimizle, bakanlarımızla, genel merkezimizle ve oda başkanı meslektaşlarımızla sürekli istişare halindeyiz. Esnafımıza ayrı bir paket uygulanmasını talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)

 

Advert

Paylaş: