Elazığ'da orta hasarlı evlerde oturanlar ORTADA KALDI

​Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen depremde evleri orta hasar alan vatandaşlar, ıslah çalışmalarının yapılabilmesi için evlerini tahliye etmeleri yönünde aldıkları tebliğat sonrası ne yapacaklarını şaşırdı.

Elazığ'da orta hasarlı evlerde oturanlar ORTADA KALDI

Elazığ Valiliği, 24 Ocak Elazığ depreminden sonra orta hasarlı olarak tespit edilen evlerin ıslah çalışmalarının yapılabilmesi için derhal tahliye edilmesi gerektiği yönünde muhtarlara tebligat gönderdi.

 

Tebligat kapsamında, bir yıl içerisinde güçlendirme yapmayan orta hasarlı evlerin ağır hasarlı duruma çevrilip yıkılacağı ve mülkiyet sahiplerinin de hak iddia edemeyecekleri belirtildi.

Sanayi Mahallesi Muhtarı Necati Karataş, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, bu durumun mağduriyetlere sebep olabileceğine dikkat çekti.

Valilik tarafından gönderilen tebligatın halkın tepkisine neden olduğunu belirten Karataş, "24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası ilimizde bulunan yapı stokunun yüzde 40'a yakın kısmı ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Bu kapsamda yapılan hasar tespit çalışmaları sonunda 15 bin civarında bağımsız konutun ağır hasarlı olduğu tespit edilip yıkım kararı alınmış, 14 bin civarında konutun ise orta hasarlı olduğu tespit edilerek güçlendirme yapılması yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklama yapılmıştır. Yapılan ilk açıklamalarda orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusunda Elazığ Belediyesinin yol haritası belirleyeceği yönündeyken, en son 27 bin TL ödeme yapılacak denmesi ayrı bir muamma." dedi.

"Mağduriyetin giderilmesi için adımlar atılsın"

Muhtarlar olarak yetkililerden beklentilerinin olduğunu dile getiren Karataş, "9 Aralık 2020 tarihinde Elazığ Valiliği tarafından Mahalle Muhtarlıklarımıza gönderilen Orta Hasarlı binaların boşaltılması tebligatı halkımızın haklı tepkisine neden olmuştur. Biz Muhtarlar olarak Başta Çevre ve şehircilik bakanımız Sayın Murat Kurum olmak üzere, il valimiz, ilimizdeki siyasi iktidar milletvekilleri, parti il başkanlarının bu konudaki mağduriyetin giderilmesi için adımlar atmalarını bekliyoruz. Bu konuda orta hasarlı bina ve meskenlerin oluşturulacak bir ekiple yeniden incelenmesi, çıkan sonuca göre güçlendirme yapılması gereken bina ve meskenlerin güçlendirilmesinin TOKİ tarafından yapılması; güçlendirme yapılmayacak kararı verilecek meskenlerde ikamet edenlere TOKİ’den konut verilmesini arz ve talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Muhtarlara gönderilen tebligatta "İlgi sayılı yazı ekinde Valiliğimize intikal eden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 03/12/2020 tarih ve 23300 sayılı yazısında, 24 Ocak 2020 tarihinde İlimiz Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle zarar görerek orta hasar raporu verilen binaların listesi ekte gönderilmiş olup, orta hasarlı binalarda ıslah çalışmaları yapılacağı, çalışmaların tamamlayıncaya kadar yapıların tahliye için ikamet edenlere gerekli tebligatların yapılması ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiği bildirilmiştir." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

 

Paylaş: