Fırat Üniversitesi Hastanesi personeli üçlü vardiya sistemini protesto etti

​Fırat Üniversitesi Hastanesi personeli, düzenledikleri basın açıklamasında üçlü vardiya sisteminin aile düzenlerinin ve sağlıklarının bozulmasına, iş performanslarının düşmesine neden olduğuna dikkat çektiler.

Fırat Üniversitesi Hastanesi personeli üçlü vardiya sistemini protesto etti

Advert

Fırat Üniversitesi Hastanesinde 20 Kasım 2020 tarihiyle birlikte üçlü vardiya sistemine geçilmesini kabul etmeyen sağlık çalışanları, hastane önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasın Sağlık-Hak-Sen adına Haluk Bal okudu.

Üçlü vardiya sistemi saatlerinin 08.00-16.00, 16.00-24.00 ve 24.00-08.00 şeklinde olduğunu hatırlatan Bal, "Üçlü vardiyada gece 12'den sabah 8'e kadar çalışan bir anne beş gece eşinden ve çocuğundan ayrı kalmıştır. Üçlü vardiyada beş gün çalıştığımızdan dolayı maalesef aramızdaki Covid-19 bulaşıcılığı belirgin şekilde artmıştır. Üçlü vardiyada haftada beş gece çalışıp, gece uykusu uyuyamadığımız için bağışıklığımız düşmüş ve biyoritmimiz bozulmuştur. Kısacası üçlü vardiya aile düzenimizin ve sağlığımızın bozulmasına neden olmuştur ve bu şekilde çalıştığımızdan beri mental olarak daha çok yorulduğumuz için işteki performansımız düşmüştür." dedi.

Bal, "Yaşadığımız depremden dolayı evleri hasar gören arkadaşlarımız merkezde ev bulamayıp, uzak yerlere taşındığından dolayı ulaşım problemlerine ve ailesinden kopuk üniversitemizin lojmanlarında kalmasına neden olmuştur. Maalesef ki personel servisleri merkez mahallelere çalışmaktadır, lojman sadece bekâr arkadaşlarımıza verilmektedir." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığının,  tüm sağlık kuruluşlarında sağlık çalışanlarının 0-6 yaş grubundaki çocukları için kreş açılmasını içeren genelge gönderdiğin hatırlatan Bal, "İki yıl geçmesine rağmen hastanemizde mevcut bir kreş olmadığından ve gece bakıcı bulamadığımızdan dolayı, başka ilden gelen hemşire arkadaşlarımız eşleriyle aynı güne denk gelen nöbetlerinde çaresiz kalarak, çocuklarını ya nöbetlerine getirmiş ya da memleketlerine göndermişlerdir." diye belirtti.

Üçlü vardiyadan dolayı 42 hemşirenin istifa etmek zorunda kaldığını aktaran Bal, "Sendika olarak son 2 ay da yaptığımız çalışmalara göre 16-24 ve 24-08 nöbetinde çalışan arkadaşlarımızdan sadece 3 kişinin bu sistemden memnun olduğunu gördük, çaresiz kalan birçok arkadaşımızın da ağladığına şahit olduk. Bu arada bölgemizdeki diğer hastaneler 24 saatlik nöbet çalışma sistemiyle devam etmektedir Bizim isteğimiz ise yıllardır çalıştığımız, alıştığımız ve düzenini kurduğumuz 16 saatlik nöbetler şeklinde tekrar çalışabilmektir." diye konuştu.

Bal, "Çalışanlarına her konuda yardımcı olan geldiği günden beri hastanemizde büyük hizmetlere imza atan sayın başhekimimiz ve idari kadrosunun bozuk bir makine dişlisi gibi çalışan bu üçlü vardiya problemimizi gidermesini istiyoruz." talebinde bulundu.

Haluk Bal, basın açıklamasını, “Kolaylaştırınız; zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz; nefret ettirmeyiniz. Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin!" hadisine atıfla bitirdi. (İLKHA)

Advert

Paylaş: