Lise öğrencisi Mars'ta çalışabilecek robot tasarladı

Lise öğrencisi Melih Öztürk, geliştirdiği Mars robotuyla, NASA'nın geliştirip Mars'a gönderdiği robotun benzerini tasarladı.

Lise öğrencisi Mars'ta çalışabilecek robot tasarladı

Advert

Proje, TÜBİTAK tarafından düzenlenen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri" kapsamında Teknolojik Tasarım alanında birinci seçildi.

Bursa'da özel bir lisede 9'uncu sınıf öğrencisi olan Melih Öztürk (16), NASA'nın Mars'a yolladığı robottan ilham aldığını söyledi.

Robotunu telefonuyla yönlendiren Öztürk, "Amacımız Mars'ta keşifler yapmak. Geliştirdiğimiz robot NASA'nın geliştirdiği robotun bir benzeri.  Bu robotu yaparken aklımıza ilk Mars'ın engebeli yüzeyi geldi. Engebeli yüzeyi aşabilecek bir sistem tasarladık. Bu sayede robotumuz merdiven çıkabiliyor. Merdiven çıkıyorsa bütün engebeler aşılabilir diye düşünüyoruz. İkinci engelimiz ise uzun menzili. Bunu da bataryası ile hallettik. Güneş enerjisiyle beraber bataryasını doldurarak 15 saat kesintisiz güç ömrü var. Gövdesinde kullandığımız sıcağa ve soğuğa dayanıklı malzemeler sayesinde Mars'ın en soğuk ve en sıcak olduğu dönemlerde bile robot problemsiz bir şekilde çalışabilir." dedi.

Yine kendisinin tasarladığı ara yüz ile robotun aldığı görüntüleri telefondan görüntülediğini belirten Öztürk, bizim robot Mars'a gönderilen ilk robottan daha iyi durumda. Üzerindeki sensor ve kamera sayesinde veriler bize bir buçuk dakikada, görüntüler ise 4-5 dakikada ulaşıyor." diye belirtti.

Robottun her tekerleğinde bir motor olduğunu belirten Öztürk, robotun toplam maliyetinin ise 2 bin 500 lira olduğunu söyledi. (İLKHA)

Advert

Paylaş: