HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanından "Kovancılar Ovası" uyarısı

Kovancılar Ovası'nda uygulanan yanlış sulama politikasıyla oluşabilecek zararlara dikkat çeken HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanı İsrafil Karamazı, yetkilileri yapılan yanlışlardan dönmeye çağırdı.

HÜDA PAR Kovancılar İlçe Başkanından

Advert

İsrafil Karamazı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Yaklaşık 60 bin metrekare araziye sahip olan Kovancılar Ovası'na, 1987 yıllarında sulama kanalları ile birlikte Murat Nehri'ne kurulan pompalarla su verilmeye başlanmıştı. Bununla birlikte şeker pancarı ekimi hız kazanarak her yıl on binlerce ton şeker pancarı üretiliyordu. Ancak izlenen yanlış politikalardan dolayı 10 yılı aşkın bir zamandır ovanın suyu kesilerek susuz bırakıldı, çiftçilerimiz sondaj kuyuları ile su temin etme zorunda kaldı. Bu sondaj kuyuları zamanla tehlike arz edecektir.  Yeraltı sularının azalması ve zamanla Konya Ovası'nda olduğu gibi dev obruklar oluşmasına sebep olabilecektir. 

Sulu tarıma elverişli ovamız, ilçemizin çevresine yapılan barajlardan kapalı sistemle su verilerek çiftçilerimiz yeniden doğru tarım politikasına yönlendirilmeli, şeker pancarının yanında fiğ, yonca, mısır, sebze, meyve ve benzeri ürünler ekilerek verimin arttırılması hedeflenmelidir. Tarımın güçlendirilmesi hayvancılığın girdisini azaltacak, yem ve benzeri ürünlerin daha ucuza alınmasını sağlayacaktır.

Ovamız ile ilgili geçmişte birçok yanlış politika izlenmiştir.  Tarıma elverişli 3 bin metrekare arazinin imara açılarak konut yapılmasına müsaade edilmiş, hayvancılık yapmak isteyenlere ovanın göbeğinde işletme kurulmasına müsaade verilmiştir. Bu yanlış adımlar telafi edilmeli, besi hayvancılığının yapılabileceği tarım arazilerine engel olmayacak alanlara yol, su ve elektrik gibi hizmetler sunularak teşvik edilmelidir.

Muhtarlarımızın, ovada ahır ve benzeri yapıların yapılmaması hususundaki girişimleri netice vermiş, Tarım Bakanlığı tarafından yasaklama kararı alınmıştır. Bu karar çiftçilerimiz için olumlu bir adım olmuştur. Ancak tarım arazisi olarak kabul edilen ovamız, bir an önce suyla buluşturulmalıdır. Yetkilileri bu konuda çok daha hassas davranmaya davet ediyorum.” (İLKHA)

Advert

Paylaş: