Elâzığ Valiliği ağır hasarlı binaların kaçak yıkıldığında dair iddialara yanıt verdi

Elazığ’da 24 Ocak depremi sonrası ağır hasarlı bazı binaları izinsiz şekilde yıkıldığına dair sosyal medyada yapılan paylaşımlar üzerine, Elâzığ Valiliği açıklama yaptı.

Elâzığ Valiliği ağır hasarlı binaların kaçak yıkıldığında dair iddialara yanıt verdi

Advert

Son günlerde yerel basında çıkan haberler ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda, 24 Ocak 2020 Elâzığ Sivrice depremi ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ağır hasar tespiti yapılan ve riskli yapı grubunda yer alan kamu binalarının kayıt dışı şekilde yıkıldığına yönelik haberler yer aldığı belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:

“Afet sonrası riskli ve ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma görevi, 03.01.2014 tarih ve 28871 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye Afet Müdahale Planı’na (TAMP) göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmiş olup destek/çözüm ortakları olarak da İçişleri Bakanlığı bünyesindeki yerel yönetimler (belediyeler ve İl Özel İdareleri) şeklinde belirlenmiştir.

24 Ocak 2020 Depremi sonrasında, yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılmış ve daha sonraki süreçte Bakanlığın ilgili uygun görüşü ve Valiliğimizin kararı ile yıkım süreci Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinesinde Elâzığ Belediyesi ve İl Özel idaresi tarafından yürütülmüştür.

Bu süreç içerisinde il genelinde ağır hasar tespiti yapılan betonarme, yığma ve kerpiç binalar; yerel yönetimlerimizce yapıların durumuna göre 2886 sayılı D.İ.K ve 4734 Kamu İhale Kanunu çerçevesinde ihale edilmek suretiyle gerçekleştirilmekte ve sonuçları düzenli olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AFAD ile paylaşılmaktadır.” denildi.

Kamu Binalarının yıkım süreci hakkında yapılan açıklamada ise:

“Yapı sahibi ilgili idarenin bağlı olduğu Genel Müdürlük tarafından verilen OLUR neticesinde, yapı kapsamındaki malzemelerin niteliğine göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğü ya da İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Söz konusu binalarda, kanunsuz şekilde hurda sökümü ve yıkım işlemleri; İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’nde oluşturulan ekipler tarafından periyodik olarak denetlenmekte ve kaçak yıkım yapanlar hakkında da gerekli yasal işlemler yürütülmektedir.

Bu bağlamda basına ve sosyal medya paylaşımlarına yansıyan haberlerde ilimizde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz bünyesindeki riskli yapı grubunda bulunan Harput Yetiştirme Yurdu binasında yer alan taşınır malzemeler için (Kazan Dairesi, Depo ve Isıtma Sistemleri) Milli Emlak Müdürlüğümüz tarafından Makine ve Kimya Endüstrisi’ne teslim edilmek üzere gerekli ihaleler yapılmış olup, binanın yıkım işlemleri için de gerekli yazışmalar devam etmektedir. Bahse konu binada yapılan kaçak söküm iddiaları ile ilgili olarak da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ihbarı üzerine Emniyet Müdürlüğü’müz ekipleri zaman kaybetmeksizin olay yerine intikal etmiş ve ilgililer hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.” denildi. (İLKHA)
 

Advert

Paylaş: