​Zamlar nedeniyle fidan alımları azaldı

​Fidan satıcıları, yapılan son zamların ardından gübre, mazot ve işçilik fiyatlarının yükselmesinin fidan satışlarını olumsuz etkilediğini bu nedenle çiftçi ve bahçe sahiplerinin daha az fidan aldıklarını söyledi.

​Zamlar nedeniyle fidan alımları azaldı

Yaklaşık olarak 13 yıldır meyve fidanı satan Mehmet Nuri Ulutaş, mazot, gübre, nakliye ve işçilik ücretlerine yapılan zamlar nedeniyle halkın alım gücünün azaldığını bu nedenle çiftçi ve bahçe sahiplerinin fidan alımlarını azalttığını ifade etti.

Ulutaş, "Zamlardan dolayı insanların alım gücü düştü. Bizim 20 TL'ye sattığımız en küçük meyve fidanı kira hariç 25 TL'ye yerinde alıyoruz. Tabi bu fiyat fidanın yaşına göre değişiyor. Bu nedenle insanların alım gücü düşüyor. Bu da bizim işlerimize yansıyor. Müşteri 50 ağaç alacaksa zamlar nedeniyle bunu 20'ye düşürüyor. Bunun sebebi de gübre, mazot, işçi ve nakliye fiyatlarının atmasıdır. Geçen yıl 100 TL olan gübre bugün 500-600 TL olmuş. Mazot 5 lira iken şu an 9-10 TL olmuş. Bu iş sürekli olarak iş makinaları ile yapılıyor. Söküm makinayla yapılıyor, traktör kullanılıyor. Bunların hepsi mazotla çalışan şeylerdir. O yüzden fiyatlar bayağı bir yükseldi. Ama biz elimizden geldiği kadar bunu vatandaşa yansıtmamaya çalışıyoruz." dedi.


Meyve fidanlarının dikiminde dikkat edilmesi gerekler hakkında da uyarılarda bulunan Ulutaş, "Ekim zamanı 11. ayın 20`sinden nisan ayının ortalarına kadar yapılabilir. Dikim esnasında önemli olan fidanın uyanmamasıdır.  Uyanan bir fidan artık ekim zamanı geçmiştir. O fidan da sağlıklı olmaz.  Tabi ki tüplü fidanlar 12 ay boyunca ekilebilir. Batı tarafında yazında fidan satılıyor. Bizim doğu bölgesinde yağışlar bittikten sonra pek fidan dikmiyorlar. Bunun yanında sektör olarak fidancılık çok ince bir iş. Özellikle fidan için cins olan aşılar tercih edilmelidir.  Müşteriye karşı bizi zora sokan şey dikim hatalarıdır. Biz müşteriye aşısı dışarıda olacak şekilde fidanı dikin. Fidanı diktikten sonra bakımını da yapmak gerekir. Fidana birinci yılında gübre verilmez.  İkinci yıla girerken Kasım Ayının 20-25 arası yağmurlar başladı mı, dap gübresi ve yanmış hayvan gübresi verilir. Hayvan gübresi hiçbir zaman yaş olarak fidan ve ağaca verilmez.  Maalesef bizim insanımız buna dikkat etmiyor. 20 yaşında olan bir ağaç olsa dahi yaş hayvan gübresi ağacı yakar atar. Sağlıklı olması için bu tür şeylere dikkat edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.  (İLKHA) 

 

Paylaş: