Bakan Soylu: Yerli e-pasaport çalışmalarına başladık, seri üretim aşamasındayız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerli e-Pasaport, yeni e-Mavi Kart ve yeni e-Sürücü Belgesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu: Yerli e-pasaport çalışmalarına başladık, seri üretim aşamasındayız

Ankara'da yerli e-pasaport, e-mavi kart ve e-sürücü belgesi tanıtım toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Soylu, e-mavi kart ve e-sürücü belgesiyle ilgili yeni bilgileri paylaştı.

e-Pasaportla ilgili yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaşan Bakan Soylu,  "Yeni yerli e-pasaport çalışmalarına başladık, seri üretim için de son aşamadayız. E-pasaportta olduğu gibi yeni nesil e-sürücü belgelerinde de Türkiye yerine ilk kez Turkey ifadesi kullanılacaktır. Ehliyetlerimiz uluslararası dolaşıma açıktır, ehliyetimize kimlik ekleme kabiliyetine sahip olacağız." dedi.

Biyometrik verilerin yerli yazılımlarla yapıldığını belirten Soylu, "Biyometrik verilerimizi biz başka ülkelerin yazılımları ile yapıyor idik. Şimdi artık Türkiye, nüfusta, göçte, Emniyet ve Jandarma'da yerli ve milli yazılımlarla yapıyor. Kafa kağıdından yeni nesil çipli kimlik kartlarına geldik. Bankaya, tapuya, notere gidiyorsanız toplam 2 bin 87 kuruma hizmet verilmektedir, güvenlik de aynı şekilde sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yerli pasaport için son aşamada olduklarını söylen Soylu, "3 yeni projeye de kısaca temas etmek isterim. E-Pasaport olarak tabir edilen yeni nesil çipli pasaportlar, aslında bizim AB'ye ve vize serbestisine girişle ilgili imzaladığımız temel şartlardan birini içeren güvenli pasaportu içeren çerçevede üretiliyordu. 2018'den itibaren Türkiye bu pasaportları kullanıyor. Bu pasaportları da Avrupa'daki bir firmadan, 18 ülke bizim gibi alıyor. Tüm dünyada pandemi nedeniyle ortaya çıkan çip tedarik krizi var. Söz konusu firma tedarikleri karşılamada sıkıntı yaşadı. Biz vatandaşlarımıza sıkıntı yaşatmamak için çaba gösterdik. Avrupa'da birçok ülke eski pasaportlarına geri döndü, süresi bitmiş pasaportlarına devam etti. Biz de sıkıntılar yaşadık ama bunu vatandaşımıza hissettirmemeye çalıştık. Dün sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti, yeni yerli e-pasaport çalışmalarına başladık, seri üretim için de son aşamadayız." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Paylaş: