Eller Halep için semaya kalktı

Diyarbakır’da birçok İslami Sivil Toplum Kuruluşu, Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi öncülüğünde Halep’te yaşanan katliamlara Cuma namazı sonrası tepki gösterdi.

Eller Halep için semaya kalktı

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi öncülüğünde Diyarbakır’da faaliyet yürüten birçok İslami Sivil Toplum Kuruluşu, Suriye’nin Halep şehrinde yaşanan katliamlara Cuma namazı sonrası tepki gösterdi.

Ulu Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından bir araya gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile cami cemaati önce gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından da kısa bir basın açıklaması yapıp, dua etti.

Ulu Camii İmam Hatibi Mehmet Sait Yaz’ın verdiği Cuma hutbesinde İslam coğrafyasında yaşanan katliamlara dikkat çekilerek, vahdet çağrısı yapıldı. Hutbenin ardından kılınan Cuma namazının son rekâtında Kunut duası okundu. Namazın ardından halk, toplu halde Halep’te katledilen mazlumlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. Sait Yaz Hoca’nın kıldırdığı gıyabı cenaze namazının ardından camii avlusunda kısa bir basın açıklaması düzenlenip, dua edildi.

Basın açıklamasında “Halep’te yaşananlar savaş suçudur”, “Halep’te katliam var” dövizleri açılıp, “Zalimler için yaşasın cehennem”, “Katil Rusya Suriye’den defol”, “Katil ABD Suriye’den defol” sloganları atıldı.

Basın açıklamasına HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu ve parti il yönetimi de katıldı. Gıyabi cenaze namazının ardından bölgenin tanınmış âlimlerinden Mehmet Şenlik Hoca, bir açıklama yaptı.

Halep’te katledilenlerin cenazelerinin sokaklarda kaldığını, halen defin dahi edilmediklerini dile getiren Şenlik, şunları söyledi:

“Öfkemizi zalimlere karşı dualarımızda gösterelim.  Onların kahrolması, Allah’ın gazabına uğramaları için dualarımızda bunu sürekli söyleyelim. Hepimiz öfkeliyiz, yüreğimiz yanıyor. Orada Müslümanların cesetleri dışarıda, biz burada cenaze namazını kıldık ama cesetler defin edilmiş değil. Enkaz altında, sokaklarda cesetler var, o yüzden ümmetin bir araya gelmesi, kendi gücünü birleştirmesi için bu ibretlik bir olaydır. Eğer ümmet, ümmet olsaydı cesetler böyle sokaklarda kalmazdı. Eğer güçleri bir sesleri bir yürekleri bir olsaydı, bu kadar perişan olmaz, bebekler, yaşlılar öldürülmez, hastalar hastanelerde bombalanmazdı. Ama hastaneler başlarına yıkılıyor, ekmek fırınları dahi yıkılıyor, sokaklar ceset kokusundan geçilmiyor. Herkes kendi derdine düşmüş, çaresine bakamıyor. Sahipsiz millet, ümmetten yardım bekliyor.” dedi.

Zalimlere karşı müminlerin yanında olduklarını ifade eden Şenlik, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler onlar için her zaman dua edeceğiz. Vakit namazlarından sonra da Kunut okumaya devam edebiliriz. Bu aynı zaman da Peygamber Efendimizin güzel bir sünnetidir ve fiili dualar yapalım. Zalimlere karşı müminlerin yanında olmayı, müminlerin yürüdüğü yolda olmayı Rabbimiz bizlere nasip eylesin, bizi ümmeti vahide kılsın.”

Şenlik’in konuşmasının ardından cemaat, toplu halde İslam coğrafyasındaki mazlumlar için dua etti. (İLKHA)

Paylaş: