Kürdistan bölgesindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 200'e yükseldi

Irak Kürdistanı'nda meydana gelen 7,2 büyülüğündeki deprem nedeniyle Süleymaniye ve İran'da 200'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı.

Kürdistan bölgesindeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 200'e yükseldi

Irak Kürdistanı'nda Halepçe’nin 32 kilometre güneybatısında dün akşam saatlerinde meydana gelen deprem nedeniyle Süleymaniye'de 6, İran'da ise 200'den fazla kişi hayatını kaybetti. İlk belirlemelere göre, bin 500'den fazla kişi de yaralandı. 7,2 büyüklüğündeki deprem, saat 21.20 sıralarında meydana geldi. Depremden; İran, Türkiye, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ermenistan ve Gürcistan etkilendi.

İran Meclisi Milletvekili Ferhad Tecri yaptığı açıklamada, depremin ardıdan Kasr-ı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 155 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 500'ün üzerinde kişinin de yaralandığını söyledi.

3 gün yas ilan edildi

Kermanşah Eyaleti Valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı Mücteba Niykkerdar, göçük altında birçok kişinin bulunduğunu bildirerek, "Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyoruz." dedi.

Konuyla ilgili olarak Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, deprem sonrası Kızılay'ın, bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı belirtildi. AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği kaydedildi.

Türkiye Bağdat Büyük Elçiliği, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu depremden etkilenen vatandaşlara ve Irak halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Açıklamada, "Vatandaşlarımızın, söz konusu depremi çok sayıda artçı sarsıntının da izlediğini dikkate alarak, Irak makamlarınca yapılacak uyarıları yakından takip etmeleri ve mutat tedbirlerini alarak müteyakkız olmaları uygun olacaktır." denildi.

IKBY Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid ise Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'nda hasar meydana geldiğini ve zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını ifade etti.

Evleri baraja yakın olanların can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulunan Mecid, olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle baraj zemininde incelemelerin yapılacağını belirtti.

İran İçişleri Bakanlığı Kriz Yönetim İdaresi Başkanı İsmail Naccar, Kermanşah'da hayatını kaybedenlerin 164 kişi, yaralı sayısının isi bin 684 olduğunu belirtirken ölü ve yaralı sayısının artabileceğini ifade etti.

Diğer yandan Adli Tıb Kurumu ise defin için izin verilen cesed sayısının 207 olduğunu açıkladı.  (İLKHA)

Paylaş: