Mısır'da 4 genç idam edildi

Mısır’da askeri mahkeme tarafından haklarında idam kararı verilen 4 mahkûmun cezası infaz edildi.

Mısır'da 4 genç idam edildi

Mısır’da 2015 yılında Kefr eş-Şeyh kentinde meydana gelen olaylar nedeniyle yargılanan ve haklarında daha önce idam kararı verilmiş olan 4 genç, dün sabah İskenderiye’deki işkenceleriyle ünlü Burc el-Arab Hapishanesi’nde idam edildi.

Gençlerin isimlerinin Ahmed Abdulhadi es-Süheymi (29),  Ahmed Abdulmun'im Seleme (42), Sami Abdullah Yusuf (32) ve Lutfi İbrahim İsmail (25) olduğu öğrenildi.

İdam edilenlerin avukatı Usame Beyumi, müvekkillerinin suçsuz olduğunu gösteren bir belgenin başsavcıya verildiğini ve infazların derhal durdurulmasını istediklerini, içişleri bakanlığının bu delilleri ve isteği dikkate almadan idam kararlarını infaz etmesi sebebiyle kanunu ihlal ettiğini belirtti.

Kefr eş-Şeyh kentinde 2015 yılında, bir stadyumun dışında, askeri öğrenciler otobüs beklerken meydana gelen patlamada harp akademisi öğrencisi üç kişi ölmüş, saldırıda altı kişi de yaralanmıştı.

İskenderiye Askeri Mahkemesi 2 Mart 2016'da aleyhlerinde hiçbir delil olmayan söz konusu 4 genç hakkında idam cezası vermiş, Haziran 2017'de ise Yüksek Askeri Mahkeme idam kararlarını onamıştı.

Dünkü idamlarla birlikte darbeyle göreve gelen Abdulfettah es-Sisi döneminde idam edilenlerin sayısı 26’ya yükseldi.

Geçen hafta salı günü de 15 mahkûm idam edilmişti.

Mısır içişleri bakanlığı, askeri mahkemenin Sina'nın kuzeyinde meydana gelen saldırıyla ilgili 2013 yılında idama mahkûm ettiği 15 kişinin idam edildiğini açıkladı.

Askeri temyiz mahkemesi tarafından geçen kasım ayının 13’ünde onaylanan idam kararı Burc el Arap ve Vadi el Netrun hapishanelerinde uygulanmıştı.

Mısır'da haklarında nihai hüküm bulunan yaklaşık 30 idam mahkûmu dışında ilk derece mahkemelerinin verdiği idam cezalarının sayısı hakkında resmi veri bulunmuyor. Ancak insan hakları örgütleri, ülkede idam cezasına çarptırılan binden fazla kişi olduğunu belirtiyor. (İLKHA)

Paylaş: