Mardin'de göktaşı bulundu

Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde göktaşı düştüğünü gören vatandaş, uzun süre yaptığı aramaların ardından yaklaşık 20 kilo meteortaşı topladı.

Mardin'de göktaşı bulundu

Bingöl'ün merkez Sarıçiçek köyüne 2 Eylül 2015 tarihinde düşen göktaşının aynı tarihlerde Mardin'e de düştüğü belirlendi. Meteortaşının düştüğünü gören Mehmet Nur Kaya (40), işini gücünü bırakıp, bu taşları arama çalışmalarına koyuldu.

Uzun süre yaptığı aramaların ardından göktaşının düştüğü yeri belirleyen Kaya, en küçük parçası 10 gram, en büyük parçası 2 kilo olan yaklaşık 20 kilo meteortaşı topladı.

Topladığı meteortaşlarını muhafaza altına alan Kaya, maddi imkânsızlar nedeniyle taşların analizini yeni yaptırdı. Analiz sonuçları çıkan taşın, meteortaşı olduğu ve içinde onlarca elementi barındırdığı tespit edildi.

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Kaya, "Yaklaşık 2 yıl önceydi. Kızım bahçede otururken göktaşının düştüğünü gördü ve yanıma gelerek 'Baba uçak düştü.' dedi. Ben de 'Uçak düşseydi haberimiz olurdu.' dedim. Ertesi gün Bingöl'de göktaşının düştüğünü duydum. Görüntüleri izlediğimizde bizim buraya düşen görüntüyle aynıydı. 2 gün sonra göktaşının izini aramaya başladım. Bir hafta, 10 gün içerisinde izine rastladım ve hepsini topladım ama tahlili için yaklaşık 10 bin TL lazımdı. Maddi imkânımız da elverişli olmadığından o zaman yapamadım. Sonra bir arkadaştan para temin ettik ve Ankara'ya tahlile gönderdik. Yapılan tahlilde topladığım taşların göktaşı olduğu ortaya çıktı." dedi.

"İlk etapta taşlarda bulunan gazdan dolayı içeriye almadım"

Elinde yaklaşık 20 kilo göktaşı olduğunu aktaran Kaya, şunları söyledi: "Bingöl'deki göktaşlarını NASA ile uzay birimleri almıştı. Mardin'de ilk defa göktaşı düşmüştü. Zaten düştüğünde alev topu ve lav şeklinde düşmüştü. Yarısı dağa, yarısı da araziye vurmuştu. Hepsini topladık. İlk etapta taşlarda bulunan gazdan dolayı içeriye almadım, dışarıda bulunduruyordum. Gazları gittikten sonra hepsini içeride sergiledim."

"Elementin içinde element var"

Tahlil sonucuna göre, göktaşında kimyasal demir ve ismini bilmedikleri birçok madde olduğunun anlaşıldığını sözlerine ekleyen Kaya, "Elementin içinde element var. Bunun uzmanı tahlil sonucunu gördü mü zaten anlar. Bingöl ile eşit düşmüştü. Bingöl'de göktaşı kalmadı, hepsi satıldı. Şu an sadece bizde var." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)

 

 


 

Paylaş: