Sayın Yönetici

Muhammed KILIÇ

Sayın yönetici; temel gıda, akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar, toplumsal kaosa sebebiyet verebilir. Yapılan zamları haklı ya da haksız olarak çokça yorumlamak yerine tavsiyelerde bulunmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Umarım işin uzmanları da böyle yapıyordur.
Sayın yönetici; ekonomi teorilerinden çok ekonomik sisteme ihtiyacımız var.
Ekonomi dediğimiz üretim, tüketim ve dağıtım etrafında döner. Üretim açısından bakıldığında ekonominin en temel ilkesi, ihtiyaç esaslı üretimdir. Tüketim açısından bakıldığında, gösterişe yönelik olmayan, gerek kaynak gerekse ürünleri israf etmeyen tüketim en temel ilkedir. Dağıtım ya da bölüşüm açısından bakıldığında ise adaletli bölüşüm ön plana çıkar.
Sayın yönetici; neyin, nasıl ve kim için üretileceği sorusunun cevabı, 'ihtiyaçlar'dır.
Gösteriş esaslı üretimi durdurun.
Sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaç olmaz. Çünkü ihtiyaçlar sınırsız değildir.
Kapitalist sistem ile yolunuza devam etmeyin.
Kapital sistemde her şeyi belirleyen piyasa, kişilere gereksiz şeyleri ihtiyaç diye empoze eder. Bunu moda aracılığı ve abartılı reklamlarla yapar. Lütfen müsade etmeyin.
İhtiyaç dediğimiz şey, kişilerin hayatlarını insanca sürdürebilmeleri için gerekli olan temel tüketim maddeleri ile sınırlıdır.
Bizi yaratan, bizim rızkımızı takdir etmiştir. Dolayısıyla ihtiyaçları tatmin edecek kadar kaynak yaratmış.
O nedenle gerek özel gerek kamusal gerekse karma mülkiyet hem bireysel çıkarı hem de kamu yararını uzlaştıran özümüze uygun, devletin gözetiminde işleyen ahlaklı piyasa mekanizmasını hayata geçirin.
Bazı ürünleri ihtiyaç diye dayatan liberal piyasadan vazgeçin.
Ülke genelindeki tüm kamu bina ve personelleri dahil olmak üzere, ihtiyaç fazlası  kısıtlamaya gidin ya da daha verimli hale getirin. İsrafın önüne geçin, israf edilmesine asla müsade etmeyin. Kamu malına zarar verenleri, ihalelerde yolsuzluk yapıp devleti zarar uğratanları,  hırsızlık, yalan beyan ve rüşveti terör kapsamına alın. Hak ihlallerinden uzak durun. 
Siyasi partilere yapılacak olan hazine yardımından vazgeçin. O meblağı halkınız için harcayın.
Sigara, alkol ve kozmetik ürünlerine ağır vergi yükü getirin.
Alınteri kazancını önceleyin, sanal parayı kumar kapsamına alın ve cezai işlem uygulayın. İthalat ve ihracat yapanların haricinde döviz kullanımını yasaklayın.
Ticarette takas sisteminin alt yapısını oluşturun.
Parayı piyasaya yayın, tekelleşmesine, birkaç baronda toplanmasına müsade etmeyin.
Tarıma öncelik verin, sanayi ve üretimi destekleyerek verilen destekleri denetleyin.
Devlet kurumlarının, özel bankalar ile anlaşma ve sözleşme yapmalarına müsade etmeyin.
Kamu bankaları ise kar amacı gütmemeli.
Her hal ve şartta faizsiz finans kurumları  sistemini olusturun. Çünkü riba (faiz) yasağı İslam'ın en temel yasaklarındandır. Riba, parasal emperyalizm üretmektedir.
En önemlisi Sayın yönetici, 5 bin liralık atkı takarak halkı sükunete çağıran, halka sabretmeyi öğütleyen idarecilerin önüne geçin ve hatta onları görevden alın. Halk ile aranıza duvarlar örmeyin.
Halk ile bağlarınızı sıkı tutun, empati kurabilmek için halkınız gibi yaşayın.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Selam ve dua ile...

 

Paylaş: