HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı esnafın desteklenmesini istedi

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı İş yeri kapalı olan ya da kısıtlamalarla işlerinde durgunluk yaşayan esnafın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı esnafın desteklenmesini istedi

Advert

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Kavaklı, pandemi nedeniyle yapılan kısıtlamaların halkı ekonomik anlamda sıkıntıya soktuğunu ifade ederek esnafın çektiği faizsiz kredi ile çek-senet ödemelerinin 2 yıl ertelenmesini istedi.

Kavaklı, “İş yerlerinde hizmet vermeleri/satış yapmaları yasaklanan birçok işveren, kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılmadıklarını, kendilerinin de işçilerine maaş ödeyemediklerini, sadece imkanları zorlayarak işçilerin sigortalarını yatırmaya çalıştıklarını ifade ederek, ‘kısa çalışma ödeneği için 3 yılda 450 gün prim ödeme şartına tepkilidirler. Kısa Çalışma Ödeneğinde aranan, son 3 yıl içerisinde 450 gün prim ödeme şartı, maaş alamayan işçileri, ödenekten de mahrum bırakarak zor şartlar altında yaşamaya terk etmiştir.” dedi

Sokağa çıkma kısıtlamaları ve iş yeri kapatma kararlarının esnafa ve işverenlere ekonomik sorunlar yaşattığını söyleyen Kavaklı şunları söyledi:

”İşlerini düzenlemek amacıyla yeni atılımlarda bulunan birçok esnafımız, faizsiz kredilere başvurmuş, evlere servis gibi çözümler üreterek araç ve benzeri ihtiyaçları için taksitli yatırımlarla borçlanmıştı. Yeni kısıtlamaya tabi tutulan esnafımız, kredilerin ve borçların aylık ödemelerini, çalıştıramadığı işçinin maaşını, sigortasını, işyeri kirasını, elektriğini ve merkezi ısıtma sistemi giderlerini hangi parayla ödeyeceğini kara kara düşünmektedir.

24 Ocak depremiyle ekonomik olarak da sarsılan ve sonrasında pandemi kısıtlamaları ile iflasın eşiğine gelen esnafımızın işlerinin düzelmesi için, işverenimizin ve esnafımızın pandemi süreci öncesinde aylık gelir-gider bilançosunun -muhasebecileri üzerinden- araştırması/tespiti yapılarak, kısıtlama süresince desteklenmeleri gerekmektedir. İş yeri kapalı olan ya da kısıtlamalarla işlerinde durgunluk yaşayan esnafın, çektiği faizsiz kredinin geri ödemesi ile çek ve senet ödemeleri 2 yıl ertelenerek kolaylık sağlanmalıdır.” (İLKHA)

Advert

Paylaş: