Uzmanından ekspertiz uyarısı

​Uzmanlar, araç alacakların mağdur olmaması için merdiven altı ekspertiz hizmeti veren firmalardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

Uzmanından ekspertiz uyarısı

Advert

Araç alırken akla ilk olarak aracı ekspertize sormak geliyor. Fakat son zamanlarda yapılan sahte raporlar yüzünde halk zor durumda kalıyor. Aracın eksper raporunda yazan ile doğrusu arasında bir uçurumun olduğu görünüyor.

Elazığ'da oto ekspertiz işleten Bayram Şahin İLKHA'ya yaptığı açıklamada, araç alacakların zor durumda kalmaması için belgeleri tam olan yerlerde aracı sorgulatmak gerektiğini belirtti.

Uzmanından ekspertiz uyarısı

Şahin, "Oto ekspertiz firmaları şu an kanunen yasal. Kanun faaliyete girdi fakat virüsten dolayı şu an erteleme yaşandı. Ertelemeden sonra artık araç alırken ekspertiz yapma mecburiyeti getirilecek. Tabii ekspertiz yapan firmaların TSE belgesi olmak zorunda ve bunu noterde tasdik etmesi lazım. Güvenilir firmalar olduğu gibi güvenilir olmayan firmalar da vardır. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerden kaçınılmasını istiyoruz. Kurumsalların tercih edilmesinin bu konuda daha güvenli olacağını düşünüyoruz." dedi.

Uzmanından ekspertiz uyarısı
"Yapılan herhangi bir hatada mahkeme yolu açıktır"

Şahin, "Muayene edilen araçlar hakkında yasal yükümlülükler var. Çünkü müşteriler bu raporlara güvenerek gelip aracına baktırman için sana ücret veriyor. Ve bu ücretin karşılığında araçta olan kusurların raporlanmasını istiyor. Bu yüzden ekspertiz yapan firma yaptığı işin arkasında durmak zorundadır. Yapılan herhangi bir hatada mahkeme yolu açıktır." ifadelerini kullandı.

Uzmanından ekspertiz uyarısı

"Gaziantep’te bir arkadaşımız raporu olduğu gibi verdiği için katledildi"

Ekspertiz sahiplerinin yaşadığı sıkıntılardan bahseden Şahin, "Ekspertiz hizmeti verilen yerlerde rüşvet karşılığında yanlış rapor yazılmasının talep edildiği de oluyor. Bazen ise araç sahiplerinin iş yapan uzmanlara saldırma vakaları ile karşılaşıyoruz. Hatta Gaziantep’te bir arkadaşımız raporu olduğu gibi verdiği için katledildi. Bu noktada bu işi yapanların ciddi manada sıkıntılar yaşadığını belirtmek isterim." dedi.

Uzmanından ekspertiz uyarısı

"Sıfır araç alırsanız dahi mutlaka ekspertiz yaptırın."

Gönül rahatlığı ile araç almak için ekspertize gitmenin şart olduğunu ifade eden Şahin, "Verilen raporlara karşı ekspertiz sahibi sorumludur. Olmayanı olanmış gibi, olanı olmayanmış gibi göstermek suçtur. Müşteri yasal olarak hukuki işlem başlatılabilir. Artık verilen raporlar noterde tasdik edilecek. Tasdik edildikten sonra yapılan herhangi bir hatanın bedelini müşteri işyeri sahibine ödetebilir. Hukuki olarak hak iddia etmek istiyorsanız bu işi kaşeli, imzalı, TSE belgeli yerlerde yaptırmanız gerekiyor. Merdiven altı yerlerde yaptığınız zaman hak arama süreciniz biraz daha zorlu geçebilir. Bazen raporlar da iki parçadan birleştirmiş arabanın da, 3 parçadan birleştirilmiş arabanın da orijinal yazıldığını gördük. Bugün haberlerde görüyoruz; tırdan düşen sıfır araçlar tekrardan yapılıp piyasaya sokuluyor. Sıfır araç alırsanız dahi ekspertiz mutlaka yaptırın." dedi. (İLKHA)

Uzmanından ekspertiz uyarısı

Advert

Paylaş: