Diş sağlığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar

Kovancılar Diş Kliniği Diş Hekimi Umut Can Aydın, çocuklarda diş sağlığına yönelik doğru bilinen yanlışlara dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Diş sağlığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar

Advert

Çocuklarda diş sağlığına yönelik doğru bilinen çoğu bilginin yanlış olduğunu söyleyen Aydın, bebeklere şekerli gıdaların verilmesi, süte; bal, pekmez katılması, emziğe pekmez sürülmesi gibi yanlışların yapıldığını söyledi.


Yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle büyüyen çocuklarda ciddi diş rahatsızlıkları görüldüğünü ifade eden Aydın, "Diş sağlığının önemi, sindirimin ağızdan başlamasından kaynaklanmaktadır. Günümüzde yumuşak gıdaların ön planda olması dolayısıyla diş çürüklerinde ciddi bir artışın olması ve dişlerde enfeksiyonların artması, diş sağlığını daha bir önemli kılmaktadır." dedi.

Özellikle halkın gelenek ve göreneklere göre çocukların beslenmesinde doğru olarak bildiği fakat dişlere zarar veren uygulamaların diş rahatsızlığına neden olduğunu belirten Aydın, "Çocuklar özellikle şeker ağırlık olarak besleniyor. Şekerli süt, bal katılmış süt bu şekilde gıdalar ve çocuk ağlamasın diye emziğe bal sürülmesi gibi yanlış uygulamalar daha o yaştan dişteki çürüğün artmasına ve bebekliğinin çürükle başlayıp bu şekilde büyümesine neden oluyor. Bunları yapmayacağız." dedi.  

Ebeveynlerde uyarıda bulunan Aydın, "Velilerde genelde şöyle bir düşünce oluyor. Süt dişleri düşecek yerine yenileri gelecek biz bunlara iyi bakmasak ta olur. Bunlar zaten geçici gibi bir düşünceye sahipler. Fakat süt dişleri erken kaybedilirse, çenede darlık, çarpıklık gibi problemlerle karşılaşabiliyoruz. Bakteriler ağza orda yerleştiği için artık ömür boyu bakteriler ile yaşamak durumunda kalıyor. Bu da çok erken diş kayıplarına neden oluyor. Çocuklukta diş fırçalamayı, özellikle çocuklar için florsüz diş macunları ile başlarsak ve diş fırçalamayı öğretebilirsek, ilerde de bir sıkıntı olmayacaktır." dedi.

Aydın, bazı hastalar diş rahatsızlıklarının nedeninin genetik olduğunu belirttiklerini fakat temelde hastanın dişini bakımsız bırakması olduğunu söyleyerek "Dişlerimizi fırçalarsak çürüğe karşı korumuş oluruz." dedi.

Aydın, diş bakımının ise hekim kontrolünde ve tavsiyesi doğrultusunda yapılması gerektiğini belirtti. (İLKHA)  
 

Advert

Paylaş: