Kovancılar`da Şekerpancarı üreticisi maliyetlerden şikayetçi

Kovancılar ilçesindeki şeker pancarı üreticileri, kuraklığın ve yapılan zamların kâr marjını ciddi olarak düşürdüğünü ve şeker pancarı alan kantarların özelleştirilmesini istediklerini dile getirdiler.

Kovancılar`da Şekerpancarı üreticisi maliyetlerden şikayetçi

Kovancılar ilçesindeki şekerpancarı üreticileri, her yıl Elâzığ Şeker Fabrikasının pancar alım tarihinin en geç kendilerine verildiğini, bu sebeple ürünlerinin yağmurdan dolayı ezilme ve çürüme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Üreticiler, ayrıca Kovancılar ilçesinde pancar alımı yapan kantarın özelleştirilmemesi, makinaların eski olması, personel sayısının az olmasının da kuyrukların oluşmasına neden olduğunu belirttiler.


Şekerpancarı üreticisi Muammer Şeker, su sıkıntısı yaşamadıkları yerlerde, hasılattan memnun olduklarını ama elektrik, mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla kendilerinin maliyette zorlandıklarını belirtti.

Şekerpancarı üreticisi maliyetlerden şikayetçi
Muammer Şeker

Hasılatın iyi olduğu dönemlerde kâr oranının yükseldiğini, girdi maliyetlerinin fazla olmasının ise kâr oranını düşürdüğünü, bunun yanında devletin şeker pancarına getirdiği zamdan memnun olduklarını dile getiren Muammer Şeker, "Şu an Kovancılar ilçesinde pancarı teslim alan bu yerde 4 tane boşaltıcı var. Bu elemanların 4'ü birden mola verip yemek yiyor. İş durunca burada çok sıkıntı çekiyoruz. Buradaki makinalar çok eski. Elâzığ'ın merkezindeki şeker fabrikasını özelleştirmişler. Burayı da özelleştirsinler. Yükleme işini özelleştirmiş olsa, burada 10 personel çalışacağına 20 personel çalışır. Ne kadar erken bitirirse o kadar ticareti fazla olur. Çalışan sayısının az olması kuyruk oluşmasına neden oluyor. Bir de 9'uncu ayın 15'inde alım için Elâzığ Şeker Fabrikasını açıyorlar. Burayı açmıyorlar. Kuraklıktan dolayı burayı bayağı geri atıyorlar. Burayı 10'uncu ayın 26'sında açıyorlar. Bir yağmur yağsa tarlada çiftçi hep mağdur olacak. Bunun çözümü fabrikanın erken açılması, bizden de ürünlerimizin erken teslim alınmasıdır. Buradan Elâzığ'a ürünlerini götüren arkadaşlar sıkıntı yaşıyor. Günlük 20-30 kamyon kabul ediyor. Bunun yerine 50 kamyon alsa burası da rahatlayacak. Buraya getireceğine oraya götürsün ne fark eder." dedi.

Şekerpancarı üreticisi maliyetlerden şikayetçi
Furkan Dağdelen

Mazot ve gübreye yapılan zamların çiftçiliğe engel olduğunu, pancar getirdiklerinde kuyrukta beklediklerini, Kovancılar'da pancar teslim alan yerde sadece 4 operatörün çalıştığını söyleyen Furkan Dağdelen, "En büyük sıkıntı gübrede. Bunun yanında kuraklıktan ötürü millet çok su sıkıntısı çekti. Kuraklık yüzde 30-40 civarı ürünlere etki etti. Elâzığ'a göre 10-15 gün burası geç alım yaptı. Zararı biz görüyoruz. Adam 20 gündür pancarını çıkarmış tarlada bekletiyor, bu da pancarı çürütüyor. Bu duruma sahip çıkan yok. Çiftçilik bitmiş. Ekin ekiyorsun kazanamıyorsun. Pancar ekiyorsun kazanamıyorsun. Bu millet ne yapacak, bunun sonu ne olacak? Önceden Kovancılar Ovası'nda su vardı, sulama yapabiliyorduk. O su kesildi. Şu anki su elektrikle çalışıyor. Elektriğe de sürekli olarak zam geliyor. Elektriğin dibinden çıkamıyorsun." ifadelerini kullandı.

Şekerpancarı üreticisi maliyetlerden şikayetçi
Cavit Yıldırım

Bu sene ürünlerden ve devletin verdiği fiyattan memnun olduklarını fakat pancarların teslimatında sıkıntı çektiklerini ifade eden Cavit Yıldırım, "Kovancılar'da pancar alımı yapan kantar, sabah 08.00-16.00 arasında mesai yapıyor, bu da kuyruğa sebep oluyor. Fabrikanın geç alım yapması, çiftçiyi 10-11'inci aylara sarkıtması sıkıntıdır. Devletin bize bu sene belirlediği fiyat iyidir. Bizi kurtarıyor. Mazot, gübre biraz pahalı. Kuraklık bu sene bizi rahatsız etti. Dönümünden 600 aldığımız yerden bu sene 180 aldık." dedi.

Şekerpancarı üreticisi maliyetlerden şikayetçi

Servet Arpa

Kuraklığın, ürünü yıprattığını ve etkilediğini fakat pancar konusunda en büyük sorunlarının kışa kaldığını, bunun da sorun olduğunu dile getiren Servet Arpa, "Pancarı tarladan kurtarıyoruz. Kovancılar kantarını en sona bırakıyorlar. Açılışı geç yapıyorlar. Kazancımızı da oraya veriyoruz. Ürünümüz tarlada kalırsa kazancımız elimizden gidiyor. Çünkü yağmur yağarsa çamurla boğuşuyoruz. Kazandığımızı mazota, işçiye veriyoruz. O zaman da elimizde hiçbir şey kalmıyor. 10 gün önce açsalar yoğunluk çekmeyiz. Bütün bu alımları 10-20 güne sığdırmak istiyorlar. Biz de sığdıramıyoruz. Gücümüz yetmiyor. Bütün çiftçiler hepsi bir anda kantara geliyor. Geldiği için de mağduriyet yaşıyoruz. Bir torba gübre olmuş 290 TL. Seneye biz bu gübreyi tarlaya atamayacağız. Gübre kullanamayacağımız için de az ekim yapacağız. Şu an gübrenin ve mazotun dibinden çıkamıyoruz. Devletin bize verdiği bu seneki fiyat iyidir. Ama önümüzdeki sezon için kurtarmaz bizi. Pancar boşaltma makinası eski olduğu için sürekli olarak bozuluyor. Her gün arıza…Bir arıza verdiği zaman burada en az 1 saat mağdur oluyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Paylaş: