İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenleme

İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, ilan sitelerinde sahte hesaplar üzerinden ilan verilemeyecek.

İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenleme

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliklerde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Söz konusu yönetmeliğe göre; ilan sitelerinde ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ilanı vermek isteyenler, açık kimliklerini gizledikleri sahte hesaplar üzerinden ilan veremeyecek.

Kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece akrabasına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması engellendi.

Emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecekler.

Mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanlığından açıklama

Yönetmelik değişiklikleri hakkında Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşlarımızın mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda çokça artan şikayetlerin bildirilmesi üzerine, söz konusu etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Söz konusu değişikliklerle; tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır"

Yönetmelik değişiklikleri yayım tarihinden 2 ay sonra yürürlüğe girecek. (İLKHA) 
 

Paylaş: