Harput UNESCO Yolunda

Harput’un UNESCO tarafından dünya tarihi miras listesine alınması ile ilgili istişare ve bilgilendirme toplantısı Kültürpark Mamurat’ül Aziz Salonunda gerçekleşti.

Harput UNESCO Yolunda

Toplantıya Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, ETSO Başkanı İdris Alan, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, STK temsilcileri, öğretim üyeleri, kurum müdürleri ve gazeteciler katıldı.

Harput’un kadim şehir ve ata yurdu olduğunu ifade eden Vali Murat Zorluoğlu, “Harput için çok başarılı çalışmalar yaptık. Hem altyapı eksikliklerinin giderilmesi hem de restorasyon çalışmaları ile eksikleri tamamlamak için büyük bir özveri ile ortaya bir şeyler çıkarmak adına gayret gösteriyoruz. Harput’un tarihi dokusuna zarar vermeden Özel İdare olarak yaklaşık iki yıldır “Kale Kazılarını” sürdürüyoruz. Harput Diyanet eğitim Merkezini de yine o tarihi dokuya uygun restore ediyoruz.   Valilik olarak da Okumaevi yaptık şimdi de bir Konukevi yapıyoruz. Bunun yanı sıra sadece devletten bir şeyler beklenmemeli elbette. Harput için özel sektörden de yatırımcıların bir şeyler yapması gerekiyor.” dedi.

2023 yılında Türkiye’de yaşanabilir şehirlerarasında Elazığ

Elazığ’ın değeri Harput’u konuşmak için bir araya geldiklerini dile getiren Belediye başkanı Mücahit Yanılmaz da “Burada bulunan herkesin ortak bir değeri ve hedefi var. Oda Elazığ’ı geliştirmek, büyütmek ve Elazığ’ı iyi illerin arasında iyi yerlere taşımaktır. Hedeflerimiz var, 2023 yılında Türkiye’de yaşanabilir şehirlerarasında Elazığ’ı ilk onun içine almak için çalışıyoruz. Hepimiz bir hedefe doğru yürürken bizi bir araya getirende bizim kadim kültürümüzdür. Bizim 4000 yıllık kadim bir kültürümüz ve sanatımız var. Harput’ta yapılan çalışmalar bize gösterdi ki 7000 yıla kadar bu tarih uzuyor. Bugüne kadar Harput ile ilgili çalışma yapan ve bir taşın üstüne taş koyan herkese çok teşekkür ediyorum. Harput’u yenileme alanı yaptık ve bu şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Harput’u geliştirecek bir şey yapılacağı zaman biz hemen kendimizden fedakârlık yaparak çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu şekilde Harput’a çalışmalar yaparak geçmişte olduğu gibi Harput’u yine popüler bir hale getireceğiz. Fırat Üniversitemizle birlikte Harput’taki mezar taşlarını ve kitabeleri okumak için çalışmalar yapıyoruz. Çünkü biz Harput’taki tarihi bu şekilde daha rahat keşfedebiliriz.”

 

“Birçok çalışmalar yaptıktan sonra UNESCO ya başvurumuzu yaptık. Bu ayın 16’sında Paris’te Harput’u UNESCO yetkililerine tanıtmak için konferans gerçekleştirilecek. Burada İlber Ortaylı ve Fransız bir tarihçi Harput’u anlatacak. Tabiri caizse biz Harput’un bir ön tanıtım yapacağız. Bu iş uzun soluklu bir iş, bu bir 100 metre koşusu değil bu bir maraton koşusudur. UNESCO yetkilileri şuna özellikle dikkat ediyorlar. Bizim sahip çıkmadığımız hiçbir tarihi mirasa onlar sahip çıkmıyorlar. Öncelikle bizim Harput’a sahip çıkmamız lazım.” dedi

Paylaş: