Şehit yakınları ve gazilere hukuki yardım sağlanacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kararı doğrultusunda, şehit yakınları ve gazilere hukuki işlerinde avukatlık hizmeti için yardım sağlanacak.

Şehit yakınları ve gazilere hukuki yardım sağlanacak

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, "Şehit Yakınları ve Gazilere Hukuki Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kararına göre, şehit yakınları ve gaziler tarafından açılan hukuk davaları, "Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar", "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" ile "Milli Savunmaya Karşı Suçlar" bölümlerinde yer alan suçlara ilişkin yürütülen ceza soruşturmaları veya kovuşturmalarında mağdur, müşteki ve katılan sıfatıyla temsiline ilişkin hukuki yardım sağlanacak.

Bu doğrultuda sunulan avukatlık hizmeti için söz konusu kişilere yönelik ödeme yapılacak.

Hukuki yardım kapsamında avukatlık ücretinin ödenebilmesi için şehit yakınları veya gazilerin, avukata usulüne uygun şekilde vekâletname vermiş olması ve komisyon tarafından, bu kişilerin öngörülen hukuki yardımdan yararlanmalarının uygun bulunması gerekiyor.

Şehit yakınları ve gazilerin mağdur, müşteki, katılan veya davacısı olduğu en çok 3 dosyada hukuki yardım sağlanacak. Bu durumda her bir dosya için görevli avukata ayrı ayrı ödeme yapılacak.

Avukatlık ücretinin tespitinde, komisyonun karar verdiği tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınacak. Ödenecek miktar tarifede soruşturma veya ilgili mahkemeye ilişkin belirlenen maktu vekâlet ücretinden az ve 4 katından fazla olamayacak.

Hukuk davaları için ödenecek miktar ise öngörülen nisbi vekâlet ücretini geçemeyecek.  

Paylaş: