"Yeni sistemde ordunun özerk yapısı olmayacak"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Elazığ’da “Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi” panelinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Elazığ’da düzenlenen “ Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu konferansta Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini vatandaşlara anlattı. Uçum, yeni sistemde ordunun özerk yapısının olmayacağını söyledi. 

Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, milletvekilleri, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, siyasi parti il başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Yeni sistemle halkın yönetimde tamamen söz sahibi olacağını belirten Uçum, “Türkiye’de halkın kurucu irade olduğu tescillenecektir. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’de siyasal modele ilişkin her konuda nihai kararı artık halk verecektir. İşte halkın hem meclisi, hem hükümeti doğrudan seçmesiyle bu önerilen değişiklik halkın gücünü mevcuda göre artıran bir değişikliktir. Düşünün halk bugün milletvekili seçimlerine gittiğinde asli önceliği nedir? Asli önceliği meclisten hükümet çıkmasını sağlamaktır. Neden? Çünkü hükümeti doğrudan kurma imkânını halk mevcut sistemde sahip değildir. Nasıl olacaktır hükümet? Halk meclisi seçecek, desteklediği parti çoğunluğu alacak, o çoğunluk partisinin genel başkanına cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini verecek, o kabinesini oluşturacak, cumhurbaşkanı onaylayacak sonra güvenoyu alacak ve hükümet kurulacak” dedi.

16 Nisan referandumundan sonra milletin yargı vesayetine son vereceğini söyleyen Uçum, “7 tane üye meclis tarafından hâkimler ve savcılar kuruluna seçilecek. Niye meclis tarafından seçiliyor? Çünkü meclisi halk seçtiği için. Meclis bu seçimi kimin adına yapıyor? Halkın adına yapıyor. Önerdiğimiz değişiklikte 6 üyede cumhurbaşkanlığı kanalıyla belirlenecek. Niye cumhurbaşkanı belirliyor? Çünkü cumhurbaşkanını halk seçiyor. Dolayısıyla cumhurbaşkanının seçimi de halk adına olacak. Gördüğünüz gibi meşruiyet açısından baktığımızda önerdiğimiz modelde devletin 3 ana organında, meclis ve hükümette doğrudan demokratik bir meşruiyet var, halk bunları doğrudan kuruyor. Demek ki milli egemenlik halkın iradesiyle hayata geçiyor. Yargının idare kurulunda da dolaylı demokratik meşruiyet var. Artık halkın seçtikleri seçiyor. Devletin 3 ana organında da meşruiyet sorununu bu şekilde çözmüş olacağız.” diye konuştu.

“Askeri mahkemeler kaldırılarak rütbeye göre yargı engellenecek”

Yeni sistemde askeri mahkemelerin kaldırılması ile yargı birliğinin sağlanacağını diyen Uçum, “Askeri mahkemeler kaldırılarak yargı birliği sağlanıyor. Rütbeye göre yargılama mercileri ortadan kalkıyor. Yani kişi askerde olsa herhangi bir vatandaş gibi işlediği suç karşılığında aynı mahkemede yargılanıyor. Sıkıyönetim kaldırılıyor. Ne demek sıkıyönetimin kaldırılması? Sıkıyönetim dönemlerinde seçilmiş iradenin askere yetki vermesi dönemine son veriliyor. Sıkıyönetim koşulları olağan üstü hal koşulları içerisine alınıyor ve asker siyasi iradenin emrine veriliyor tam olarak. Yeni sistemde genelkurmay başkanının statüsü normalleştiriliyor. Seçilmiş irade ile askeri bürokrasinin arasında ne kadar sorun gördüğünüz problemler ortadan kalkıyor. Asker artık seçilmiş iradenin kontrolü altına giriyor. Asker gerçek anlamda memur olacak özerk bir yanı olmayacak.” dedi.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Uçum şehirden ayrıldı.(İLKHA) 


 

Paylaş: