Şeker pancarı üreticileri dert yanıyor

Elazığ Akçakiraz’da şeker pancarı üreticiliği yapan çiftçiler masrafları çok olduğu halde gelirlerinin az olmasından yakınıyor.

Şeker pancarı üreticileri dert yanıyor

Elazığ’da şeker pancarı üreticiliği yapan çiftçiler masrafların çokluğundan dert yanıyor.

Eskiye oranla şeker pancarı üretiminin çok ciddi derecede azaldığını söyleyen şeker pancarı üreticisi Engin Yıldırım, “Eskiden şeker pancarı çok ekerdik. Akçakiraz sezonda 20-25 bin ton şeker pancarı veriyordu şeker fabrikasına, ama şu anda çok düştü. Yani bu kadar düştü ki mesela önceki sene bin ton bile olmadı. Eskiden buradaki obanın tamamı pancar olurdu. Şimdi ise sadece bu tarla var. Eskiden şeker pancarında kota vardı. O sıkıntı hallolduktan sonra şimdi de şeker oranı sorunu çıktı. Mesela şu pancarı fabrikaya götürüyorsun, aynı tarlanın şekeri kimisinin polar oranı 14, kimi geliyor 10, kimi geliyor 17 ama aynı tarlanın mahsulü. Ama devlet belli bir polar oranı koysa, mesela desin ki 14’ten yukarısı yüksek olsun. Elazığ’ın her tarafı sularla kaplı ama biz faydalanamıyoruz. Elektrik pahalı olduğu için su fiyatı yüksek. Gübre fiyatları yüksek. Geçen seneye oranla bu senenin şeker pancarı fiyatları daha da yükselmiş. Tahminimce 170-180 civarında olmuş. Ama giderini karşılamıyor. Elektrik, gübre, su hepsinin fiyatları yüksek olursa çiftçiler ne kazanacak? Traktöre para veriyor, suya para veriyor, gübreye para veriyor, fabrikaya götürünce yine para veriyor her şey masraf.” diye konuştu.

Doğal su kaynaklarının bir bir yok olduğunu ve suyu elektrikle aldıkları için maliyetin yükselmesinden yakınan Yıldırım; “Şimdi doğal su yok. Eskiden Gümükavak’tan gelen Yedigözeler suyu vardı. Üç dört yıldır kapanmış, su çok az geliyor. Eskiden Akçakiraz suyu oradan geliyordu ama artık kayboldu o gözeler. Kaybolduktan sonra şimdi hep artezyen kullanılıyor. Artezyende maliyet  yüksek oluyor. İster istemez çiftçi de zarar edeceğine pancar ekmiyor. Eskiden ben senede 200-250 ton pancar teslim ederdim, bu sene ektiğim tarla 10 dönüm. Bu da yaklaşık 50 ton pancara tekabül ediyor. Elektrik fiyatları çiftçilere biraz indirimli olsa çiftçi biraz daha fazla eker. Bu gübrede olsun, mazotta olsun bunlar hepsi birer etkendir.” dedi. (İLKHA)   

Paylaş: