Cumhurbaşkanının İsrail’e “ezan” tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ezan konusunda yaşanan tartışmaları tehlikeli buluyorum. Böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır. Bu konuda endişelerimizi, İsrailli yetkililere ilettik.” dedi

Cumhurbaşkanının İsrail’e “ezan” tepkisi

“Parlamentolar arası Kudüs Platformu Kudüs ve Süreci̇n Problemleri̇ Sempozyumu”nda  konuşan Erdoğan, terör rejimi İsrail’in “ezanı yasağı” tasarısına tepki gösterdi. Erdoğan böyle bir tartışmanın varlığının dahi akıl ve vicdan dışı olduğunu söyledi.

Filistin'e sahip çıkmanın sadece Filistinli çocukların görevinin olmadığını, tüm Müslümanların müşterek davası ve vazifesi olduğunun altını çizen Erdoğan, “Kudüs Hz. İbrahim, Hz. İshak, Hz. Yakup, Hz. Yusuf, Hz. Musa, Hz. İsa, Hz. Zekeriya gibi nice peygamberlerin vatanıdır. Kudüs Darüsselam'dır. Tüm insanlığın aynası, özeti olan Kudüs miraç hadisesiyle arşı alaya açılan kapıdır.” dedi.

“Meskunu oldukları öz yurtlarında horlanıyorlar”

Erdoğan şöyle konuştu: “Bir çocuk düşünün. Her gün namlusu kendisine çevrilmiş silahların gölgesinde okula gidiyor. Bir genç düşünün. Geleceğe dair hayalleri dikenli tellerin vahşiliğinde kayboluyor. Bir kadın düşünün yıllarca gözü gibi baktığı evi bir anda buldozerlerle üzerine yıkılıyor. Bir baba düşünün, sudan sebeplerle çocukları hapse atılıyor. Bir millet düşünün, meskunu oldukları öz yurtlarında horlanıyor. Filistinli çocukların, gençlerin, kadınların, babaların her gün yaşadıkları hayat budur. Filistin'de hergün kendini tekrar eden baskı ve zulüm düzeni vardır. Bu adaletsizlik tüm dünyanın gözü önünde yarım asırdır katmerlenerek devam ediyor.” diye konuştu.

1 milyar 700 milyonluk İslam aleminin içini yaralayan bu tablo değişmedikçe kalıcı huzurun olmasının mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, sorunun temelinde buradaki hak gaspının yattığı aşikar olduğunu ifade etti.

BM’nin  kararlarının bu haksız durumu gidermeye yetmediğine işaret eden Erdoğan, üstünlerin hukukunun geçerli olduğu bu sistemde kararların hiçbirinin uygulanamadığı kaydetti.

Erdoğan, “1948 yılından bu yana baskı, tehcir, ayrımcılık politikaları devam etti. Filistin meselesinin BM Güvenlik Konseyi için turnusol kağıdı olduğunu düşünüyorum. Bu durum Müslümanlar nezdinde büyük bir güven kaybı oluşturdu. BM Güvenlik Konseyi gibi kurumlara yönelik güvensizlik DEAŞ gibi örgütlere zemin hazırlıyor.” diye belirtti.

“Ortadoğu’nun kalbindeki bu yara tedavi edilmeden bölgenin huzur ve sükuna kavuşması düşünülemez.” Diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “İsrail ve diğer ülkeler gerilimi artıracak adımlar atıyor. Filistinlilere yönelik pervasızlaşan saldırılar bunun en çarpıcı örneğidir. Müslümanların ibadetlerini kısıtlayan mütecaviz eylemlere sessiz kalamayız. Mescit'i Aksa'nın içinde yer aldığı Haramül Şerif Müslümanlara aittir, öyle kalacaktır.”

“Böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır”

Erdoğan, terör rejimi İsrail’in ezan okumayı yasaklama yasa tasarısına ilişkin ise şunları söyledi: “Yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları tehlikeli buluyorum. Böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır. Bu tartışmanın kimseye faydası yoktur. Bu uygulama yalnızca Filistinlileri değil, tüm Müslümanları rencide etmektedir. Bu konuda endişelerimizi, böyle bir tasarının yasalaşması halinde ne tür tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini İsrailli yetkililere ilettik.”

Kalıcı barış için tek yolun 1968 haritası temelinde bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu söyleyen Erdoğan, “Filistin'i tanıyan ülkelerin sayısını 137'nin üzerine çıkarmamız gerekiyor. Bu bir insanlık vazifesidir. Filistin'in İsrail ile aynı şekilde temsil edilmesini sağlamalıyız. Müslümanlar olarak uluslararası planlar yanındaki bu çalışmalar yanında Kudüs'teki tarihi mirasımızın üzerine titremeliyiz. Müslümanlar'ın Kudüs'ü ve Mescidi Aksa'yı yeterli şekilde ziyaret edemediğini görüyoruz. Manisi olmadığı halde Mescidi Aksa'ya gitmeyenleri yadırgıyorum. Filistinli kardeşlerimiz "Lütfen gelin, işgalciler yalnız olmadığımızı görüyor" diyor. Bizler Filistin'e gereken desteği vermeye devam edeceğiz. Filistin'i ayağa kaldırmak için, var gücümüzle çalışacağız.” dedi. (İLKHA)

Paylaş: