"Siyasi ve ekonomik oyunlar nedeniyle döviz fiyatları arttı"

Türkiye üzerinde siyasi ve ekonomi oyunların oynandığına dikkat çeken Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı, yaşananların döviz fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı, 15 Temmuz ABD destekli darbe girişimi ardından oynana siyasi ve ekonomi oyunlarının döviz fiyatlarında yükselişe neden olduğunu belirtti.

Son dönemde artan döviz fiyatlarıyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı, Türkiye üzerinde ekonomik ve siyasi oyunların oynandığına dikkat çekti.

Yetkililerden yapılan açıklamalara dayanarak kendilerinin de dövizde düşüşün olacağının ifade eden Çakmakçı, “Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasından sonra ülkemiz üzerinde oynanan siyasi ve ekonomik oyunlar, döviz fiyatlarında yükselişe sebep oldu. İki üç gündür, sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız ekonomi bakanımız döviz fiyatlarıyla alakalı konuşmalar yaptılar. Döviz fiyatlarının düşüp eskisi gibi 3 binli seviyelere geleceğine yönelik bilgiler verdiler. Bunun akabinde bizde dövizde düşüş bekliyoruz.” dedi.

Altın ve dövizin başlıca sebebinin dünya piyasası olduğunu dile getiren Çakmakçı, “Altın ve döviz fiyatlarında düşüş ya da yükselmenin başlıca sebebi dünya piyasalarındaki artış ya da düşüşlerdir. Bunu Amerika Merkez Bankasının faiz artırma kararları, Avrupa Merkez Bankası faiz kararları hakeza ülkemizdeki terör olayları ve Merkez Bankasının almış olduğu kararlar döviz ve altın fiyatlarında etkili oluyor.” şeklinde konuştu.

Piyasada sürekli bir döngünün olduğunu ve ülke ekonomisine bağlı olarak, dövizde, borsada ve altın da artış ya da düşüş yaşandığını dile getiren Çakmakçı, “Döviz fiyatları düşüyor borsa artıyor. Borsa düşüyor altın yükseliyor. Yani bu şekilde bir döngü var. Bunu ana sebeplerinden bir tanesi ülkenin ekonomisiyle alakalıdır.” ifadelerini kullandı.

"Avrupa’yla ilgili bir beklentimiz kalmadı"

Avrupa’nın yarım asırdan daha fazla Türkiye'yi oyaladığını, artık Avrupa’yla ilgili bir beklentilerinin kalmadığını söyleyen Çakmakçı, “51 yıldır Avrupa bizi oyalıyor. Yani bizim Avrupa’yla ilgili bir beklentimiz kalmadı. Sayın cumhurbaşkanımıza bu konuda son derece hak veriyorum. Kesinlikle bizim Avrupa birliğiyle bir işimiz yok bizim gerekirse Şanghay beşlisi, gerekirse Türki Cumhuriyetleri gerekse de Arap ülkeleriyle siyasetimizin daha iyi gelişmesi lazım. Onlarla ilgili ticari anlaşmalar yapmamız lazım.” diye konuştu.

"Avrupa’nın bize ihtiyacı var"

Çakmakçı, ‘Avrupa da olan gurbetçilerimiz özellikle müşterilerimizden biliyoruz ki, Türkiye Avrupa’dan gerçekten çok iyi durumda. Avrupa’nın bize ihtiyacı var bizim hiçbir şekilde Avrupa’ya ihtiyacımız yok. Özellikle her yıl 35-40 milyar lira cari açık veriyoruz. Cari açık ürettiğimiz malların dışarıdan aldığımız mallara oranıdır. Demek ki biz dışarıdan daha fazla mal alıyoruz. Avrupa ile ilgili hiçbir olumlu düşüncemiz yok. Ben şahsen görüşlerin tekrar başlamasından yana da değilim.” dedi.

"Altının uzun vadede yatırım aracı olduğunu düşünüyoruz"

Altının uzun vaade de iyi bir yatırım aracının olduğunu söyleyen Çakmakçı, "Altın fiyatlarında biz tamamen yükseliş yönündeyiz. Altın uzun vadede kazanç getiriyor. Altını kimse kısa vadede düşünmesin.  Maalesef bizim vatandaşlarımız alayım bir gün sonrasında kazanayım düşüncesinde olduğu için günü birlik hesap yapıyor. Bizler altının uzun vadede yatırım aracı olduğunu düşünüyoruz. Döviz fiyatlarında ki artışın tamamen spekülatif olduğunu ve bunun, akabinde altın fiyatlarında ve özellikle ons bazındaki yükseliş olarak bekliyoruz. Kesinlikle vatandaşlarımız altından kaçmasın altın güvenilir bir bank olarak devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca son dönemde altın fiyatların artmasından sektör olarak düşüşte olduklarının söyleyen Çakmakçı, “Maalesef altın fiyatlarının artmasından sonra biz sektör olarak baya bir daralma yaşadık. Ve bunun en büyük sebebinin altın fiyatlarında ki yükselişidir. Vatandaş özellikle düğün alışverişinde aldığı bileziği yarıya düşürdü.” şeklinde konuştu. (İLKHA) 

Etiketler:
Paylaş: