“Projeyi birlikte gerçekleştireceğiz”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezi Programı kapsamında geldiği Elazığ’da yatırımcıların projelerinde, başından sonuna kadar yanlarında olacaklarını söyledi.

“Projeyi birlikte gerçekleştireceğiz”

Elazığ Valiliği ve Elazığ Ticaret Odası işbirliğiyle organize edilen Cazibe Merkezi Programı bilgilendirme toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, iş adamlarına projeleri birlikte gerçekleştireceklerini ve projenin başından sonuna kadar yanlarında olacaklarını söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Elazığ’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ziyaretleri kapsamında Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’nu makamında ziyaret etti. Daha sonra AK Parti İl teşkilatını ziyaret eden Elvan, AK Parti İl teşkilatında parti üye ve gönüllüleriyle bir araya geldi.   

AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze Halk oylaması için tüm hazırlıklarını tamamladıkları söyledi. Gürgöze, “Elazığ il teşkilatı olarak 16 Nisanda yapılması planlanan, halk oylamasıyla ilgili AK Parti Elazığ il teşkilatı olarak bir aydan beridir tüm yapılanmamızı bitirmiş bulunmaktayız. Seçim koordinasyon merkezimizin yeri hazır. İnşallah önümüzdeki pazartesinden itibaren arkadaşlarımız görevlerini ifa edecekler.” dedi.

AK Parti il binasında üye ve gönüllülere hitap eden Elvan, ülkenin kalkınması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. 

Elvan, “AK Parti hükümetlerinin 2002 yılında kurulmasından bu güne kadar Elazığ ilimiz güçlü bir şekilde bizlere destek vermiştir. Bundan sonraki süreçte de destek vereceğine inanıyoruz. Bu ülkenin kalkınması için ne gerekiyorsa bunların her birini teker teker getireceğiz. Bundan en ufak bir kuşkunuz söz konusu olmasın.” şeklinde konuştu.

Ziyaretlerin ardından Elazığ Valiliği ve Elazığ Ticaret Odası işbirliğiyle organize edilen Cazibe Merkezi Programı bilgilendirme toplantısına katılan Elvan, iş adamlarıyla bir araya geldi.

İş adamlarına projenin başından sonuna kadar yanlarında olacaklarını söyleyen Elvan şu şekilde devam etti:

Elvan, “Bu programı diğer teşvik sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerdir. Bu programdan yararlanmak isteyen her bir işadamımızın işin başından sonuna kadar yanında olacağız. Projeyi biz birlikte gerçekleştireceğiz. Size belge veriyoruz deyip sizi yalnız bırakmayacağız. İşin başından sonuna kadar sanki bir kamu yatırımı gerçekleşiyormuş gibi sizinle beraber olacağız. Önünüzde bir taş çıkmışsa o taşı biz kaldıracağız. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız o sorunu yine biz çözeceğiz. Bu programın en önemli özelliklerinden bir tanesi bu. Bir diğer özelliği biz her bir ilimize, roller vermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İllerimizi belirli alanlarda ihtisaslaşmasını arzu ediyoruz.” daha sonra şunları kaydetti: “Belirli sektörlerde kümelenmemin oluşmasını istiyoruz. Bunu niye istiyoruz? Çünkü sanayinin hızla gelişebilmesi için bu zaruridir. Maliyetlerimizin aşağıya çekilebilmesi için, rekabetimizin yukarı çıkması için özelikle kümelenme yapılarının mutlaka oluşturulması gerekiyor. Ne demek kümelenme? Biz şunu arzu ediyoruz, belirli bir alt sektördeki aynı faaliyette bulunan şirketlerin aynı ilde yoğunlaşmasını istiyoruz ki o millet o alanda uzmanlaşma sağlansın. Ve oradan da biz üniversitelerimize daha çok destek vermek istiyoruz ki üniversitemizin de sanayimize desteği söz konusu olsun. Araştırma geliştirme faaliyetlerinde herhangi bir sorunla karşılaşıldığında, o sorunun çözümünde üniversite ön ayak olsun. Bende bu sorunu çözerim diyebilsin. Bu programın başka önemli bir özelliği işin başından sonuna kadar yani, yatırımın düşüncesinden yatırımın gerçekleşmesi ve işletilme aşamasına gelen düzeye kadar olan sürece kadar destek mekanizmamız var. Bu programın başka bir özelliği ta işin başından devletin size ne kadarlık bir destek vereceğini göreceksiniz. ”

Yatırımcılara teminat ilgili sorun yaşamayacaklarını müjdesi veren Elvan, “Artık teminatla ilgili bir probleminiz olmayacak. Yatırım aşaması için biz sizden ilave bir teminat istemeyeceğiz. Alacağınız makine teçhizat neyse o bizim teminatımız olacak.” diye konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Elvan, “İmalat sanayiinde minimum 2 milyon liralık yatırım yapmanız gerekiyor. Bu yatırım tutarında da yüzde 30 öz kaynak istiyoruz. Yani yatırımın yüzde 70’ini faizsiz krediyle kalan kısmını öz kaynakla gerçekleştireceksiniz.  Bir başka şartımız, biz bu destekleri üç temel alana veriyoruz. Nedir bunlar? Bir imalat sanayiine yönelik, iki çağrı merkezlerine yönelik, üç veri merkezlerine yönelik destek vereceğiz. Bunların dışındaki kaynaklarda herhangi bir desteğimiz söz konusu değildir.  Ama mevcut teşvik sistemi bu programda destek alsanız bile bu haklardan yararlanabileceksiniz. Diğer yatırımcılarımız da Cazibe Merkezi programından yararlanmasa bile mevcut teşvik sisteminden yararlanmaya devam edecektir. Mevcut teşvik sisteminde de Elazığ ilimiz 4.bölgede şimdi yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz.  O da şu Elazığ ilinde organize sanayi bölgesinde Cazibe Merkezi Programı kapsamında bir yatırım gerçekleştirirseniz, 6. Bölge teşviklerinden yararlanacaksınız.” şeklinde konuştu. 

Paylaş: