OKU YARADAN RABBİNİN ADIYLA OKU

SELAMİ ÇEÇEN

Evet Kur`an`ın ilk emri oku. Bu cümleyle çoğu zaman karşılaşırız. Biri okul dersimize önem vermemiz gerektiği noktasında bize nasihat ederken bu cümleyi kullanır. Ya da başka biri kitap okumamız gerektiği noktasında bize nasihat ederken bu cümleyi kullanır. Velhasıl çoğumuz bu cümleyi kaç defa duymuşumuz: Allah’ın, kuranın ilk emri oku.

Kur`anın ilk emri oku. Ama noktada sorgulamamız gereken  üç husus ortaya çıkıyor. Evet okuyalım amma neyi okuyalım, nasıl okuyalım ve niçin okuyalım. Eğer bu üç hususa açıklık getirebilirsek Allah’ın izniyle sağlıklı bir okuma yapabiliriz.

İlkinden başlarsak neyi okuyalım? Allah bize neyi okumayı emrediyor?

Allah Azze ve celle bize bu konuda bir sınır tanımıyor. Zira kainattaki her şey okunmaya değer birer kitaptır.  Mesela yer küre bir kitaptır. Öyle bir kitap ki her bir sayfasında yüzlerce hatta binlerce kitap yazılmış bir kitap. Allah’ın kudret tecellilerini gösteren bir kitap. Her bir insan birer kitaptır. Hatta kanattan daha muhteşem bir kitap. Zira kainatın fihristesi hükmündeki bir kitap. Allahu tealanın hikmetini, kudretini gösteren bir kitap. Her bir sima birer kitaptır Allahu tealanın cemalini gösteren bir kitap.

Bunların yanında kuran, ilim kitapları vesaire. Kısacası Kuran bize her şeyi okumayı emrediyor. Kainatı, insanı, hayatı, kuranı, kitapları vb. Ama doğru bir okuma yapmamız şartıyla. Zira yanlış okuma bizi delalet kuyularına atabilir. İşte burada ikinci sorumuz karşımıza çıkıyor. Nasıl okumalıyız?

Bu hususa Allahu teala okumayı emrettiği ayetin devamında cevap veriyor: “Yaradan Rabbinin adıyla oku.” Seni yaratan, kainatı yaratan, yeri ve göğü yaratan Rabbinin adıyla, Rabbinin namıyla onun hesabına oku. Okuman ile Rabbin arasında bağ kurarak oku. Kimya mı okuyorsun muhteşem kimyageri tanıyarak oku. Okuman seni tüm bu kimyasal sistemlerin muhteşem  kimyagerine götürsün. Biyoloji mi okuyorsun okuman seni bütün canlıları muntazaman düzenleyen biyologa götürsün. Kısacası hangi ilmi okursan oku Rabbine dayandırarak oku. Tabiri caizse sırtını Rabbine vererek oku.

Peki dediğin gibi okuyayım da niçin okuyayım?

Rabbin ile güçlü bir bağ kurmak için oku. Karanlıklardan aydınlığa çıkabilmek için oku. Karanlıklardan aydınlıklara çıkarabilmek için oku. Paslı vicdanlara umut olmak için oku. Dikenlerin arasından gülleri toplayabilmek için oku... Kısacası Allah rızası için oku.

Yazımıza Zübeyir ağabeyin veciz bir sözüyle son vermek istiyorum: Oku, oku; her gün oku. Okudukça oku ki, ruhun nur-u İlâhî ile parlasın. Kalbin nur-u Kur'ân'la temizlensin.

Vesselam

Paylaş: